Výstava ČBA v Olomouci

Vzpomínky, fota atd.

Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Jarek Servus » 04 kvě 2019, 12:40

Ve dnech 25. - 28. dubna proběhla výstava ČBA v Olomouci při příležitosti akce FLORA Olomouc. Přidávám odkaz na výstavu z našich stránek. http://www.bkhana.cz/forum/7/972.html
Jarek
Nemusí pršet, stačí když leje
jpms@volny.cz
http://www.bkhana.cz/.
Uživatelský avatar
Jarek Servus
 
Příspěvky: 2640
Registrován: 19 čer 2009, 21:23
Bydliště: Drahanská vysočina
člen ČBA: ne

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod David Kolis » 04 kvě 2019, 16:46

Ahoj Jarku,
z fotek je vidět že BKHANA pořádně zamakala. No na Hané jste holky a kluci šikovný.
Díky za přiblížení tvarování . Jo a ten tvůj habr je moc pěkný :clap: :clap: .
David Kolis
 
Příspěvky: 757
Registrován: 17 bře 2016, 14:13

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Vladimír Touš » 04 kvě 2019, 19:11

@bkhana.cz Díky, kluci , za sdílení fotek z Olomouce.

Představení lokálních bonsai klubů na národní výstavě je fakt dobrý počin. Škoda, že nebylo začleněno i více kategorií. Tak, aby se oddělily opravdu zapěstované stromy od stromů ve vývoji. Je to pro většinu návštěvníků asi matoucí vidět všechny stromy v jedné lajně. Problém nevidím v prezentování "nedospělých" stromků. Naopak. ALe pořadatel by měl udělat jasnou čáru mezi výstavním exponátem a stromkem, který ještě potřebuje čas na dozrání. Proč nemít cenu za pre-bonsai s největším potenciálem? Nebo katergorie pro bonsajisty rozdělené podle doby, po kterou se člověk věnuje bonsajistice? Kategorie Expert, Pokročilý a Nové naděje?

PS
Sándor mi na některých docela připomíná prince Harryho. Ten se ale nechal trochu zarůst. Aby se odlišil?
Vláďa
Vladimír Touš
 
Příspěvky: 284
Registrován: 16 zář 2015, 08:41
Bydliště: Praha-západ

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Jarek Servus » 05 kvě 2019, 14:40

Byli jsme požádáni, abychom připravili něco pro amatéry, spíše začátečníky a náhodné návštěvníky. Je pravda, že stromy byla většinou zapěstované, o tom jsme taky divákům povídali a ukazovali spíše péči a možnosti pěstování, a to jak venkovní, tak pokojové a sukulenty (portulacaria a tlustice).
Sándor asi nemá na rozdíl od prince Harryho tak bohatou babičku. ;)
Jarek
Nemusí pršet, stačí když leje
jpms@volny.cz
http://www.bkhana.cz/.
Uživatelský avatar
Jarek Servus
 
Příspěvky: 2640
Registrován: 19 čer 2009, 21:23
Bydliště: Drahanská vysočina
člen ČBA: ne

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Vladimír Touš » 05 kvě 2019, 21:28

Jarek Servus píše:Sándor asi nemá na rozdíl od prince Harryho tak bohatou babičku. ;)

:jedna:

K Vašemu demu: stromky v této části zcela odpovídají potřebám většinových účastníků - tj lidí, kteří mají zajem o informace pro začátečníky či lehce pokročilé pěstitele. Můj komentář se týkal výstavy (a nejen této ) jako takové.
Vláďa
Vladimír Touš
 
Příspěvky: 284
Registrován: 16 zář 2015, 08:41
Bydliště: Praha-západ

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Petr C » 10 čer 2019, 13:27

To Vladimír Touš:
To by nebylo marné, rozdělit stromky podle stupně pokročilosti. Jen jestli by nevznikly dohady, co už je zapěstovaný kvalitní strom a co je rozpracované. Asi by to rozvířilo nálady a někdo by se mohl i urazit nebo by to mohlo "amatérštější" pěstitele odradit
od vystavování.

Možná bych spíš udělal kategorie:
1. importy z Asie (výpěstky od profesionálních asijských pěstitelů)
2. zahraniční horské importy (importy špičkových kusů z různých velehorských oblastí)
3. domácí rostliny (tedy zahradní a přírodní yamadori z ČR a podobných zemí)

Běžní diváci by tak snadněji pochopili obrovské rozdíly mezi různými bonsajemi a my "civilisti" by jsme měli méně komplexů z vystavování našich výpěstků. :)
Ještě jsem si říkal, že by pro běžné diváky nebyla marná osvěta ve stylu - takto vypadá strom v květináči ze zahradnictví, takto po prvním tvarování, takto po desátém tvarování. Všiml jsem si, že demonstrační tvarování probíhají v podstatě ve dvou variantách.
Buď se přiveze perfektní unikátní úžasné yamadori odněkud z Alp a demonstrátor na něm z chumlu předchystaných větviček "jen" vytvoří nebo založí korunu a nezkušení diváci jsou nadšení, jak se jim před očima po pár hodinách zrodila úžasná bonsai.
Nebo se přiveze běžný stromek ze zahradnictví a po dlouhé práci demonstrátor zaraženým divákům představí poměrně ohyzdný strom a jakoby se vymlouval a omlouval za ten "nepodarek", vykládá jim něco o nedostatku obrostu, o špatném pohybu kmene, o mizerných nábězích atd. Takový stromek je následně často úplně neprodejný. Prostě spousta diváků nechápe, že kvalitní bonsai je opravdu vzácná a vytvořit ji trvá mnoho let a že práce se špičkovým materiálem přinese špičkové výsledky. Lidé pak snad lépe pochopí, o jak náročnou a zdlouhavou práci ve skutečnosti jde.
Samozřejmě jsem to přehnaně zjednodušil, ale snad jsem srozumitelně vyjádřil myšlenku.
Petr C
Petr C
 
Příspěvky: 177
Registrován: 12 úno 2009, 12:33
Bydliště: blízko Brna

Re: Výstava ČBA v Olomouci

Příspěvekod Vladimír Touš » 13 čer 2019, 08:50

Bonsajistika v CZ je dlouhodobě ve fázi deprese a poklesu kvality. Obrácení tohoto trendu je závislé na ochotě ČBA změnit ustálené zvyklosti a svým viditelným zapálením a aktivní propagací bonsajistiky přispět k jejímu obrození. Je toho současné vedení ČBA schopné? Fakt nevím a popravdě o tom dost pochybuju. Stačí se podívat na poslení tvz foto reportáž z přípravy na Kroměříž 2020 publikovanou na föru pana Stropnického. Obídek, pivko, ruce v kapsách a prohlídka prázdné haly. To mě opravdu naplnilo optimismem.
Už mi tam jen chyběly fotky jídel jednotlivých účastníků. To, že někdo nastřílí na digitál pár fotek a pak je dle pořadí vysype na f'orum a nazývá to fotoreportáž je sice tristní, ale budiž. Kvalitu aktivit pana Stropnického hodnotit nechci. Problém je, že takto pojaté zpravodajství ( tj oběd, pivko a pak nějaká zdravotní procházka ) lidem z výboru ČBA nevadí.

Když to nevadí jim, tak proč sakra mně?
Vláďa
Vladimír Touš
 
Příspěvky: 284
Registrován: 16 zář 2015, 08:41
Bydliště: Praha-západ


Zpět na Výstavy minulé

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků