Jilm Lukáš

Re: Jilm Lukáš

Příspěvekod Martin Cigánik » 26 dub 2017, 14:35

Mimo píše:8 rokov roboty a ešte stále máš len základ, ktorý sa dá vykopať za pár minút kdekoľvek?


:-D
To jsi trefil.
Furt to říkám, že ty kořeny morduje zbytečně. Mám jilmy v zemi 4 roky a jsou jak moje zápěstí a začínal jsem na párátku.

Méně je někdy více...
Martin Cigánik
 
Příspěvky: 286
Registrován: 03 črc 2009, 22:08
Bydliště: Vsetín

Re: Jilm Lukáš

Příspěvekod Martin Iša » 26 dub 2017, 15:45

Taky se mi to zdá všechno takové překotné. :think: Souhlasím s Petrem.Jenže my nevíme odkud jsi, a proto ti nemůžeme nikoho doporučit.Hned jak jsem viděl ty fotky, tak jsem tušil, že se ti ta borka odloupne.Dělal jsi to poprvé?Jaké máš zkušenosti?Ty zásahy do kořenů už vůbec nechápu.Už jsi tam měl dost silné postraní kořeny a mohl zapracovat na nebari.To znamená, že jsi měl čelními kleštěmi kousek od kmene po stranách drobet vyštípnout , zasypat stimulátorem aby se ti ty silné kořeny pěkně rozkořenily-"rozvětvily".No a ty slabší nechat růst, sílit.A co se týká větví, ty se musí rozvětvovat hned od počátku a nechat jen vrcholový tahoun na sílení.Ale dělej , jak myslíš, je to tvůj strom.Co si vezmeš od této diskuze je na tobě.Ale stejně, ať se daří.
Nikdy nesoupeř s blbcem.
Stáhne Tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.




775 164 435 martin.isa@seznam.cz
Martin Iša
 
Příspěvky: 3778
Registrován: 03 bře 2009, 17:28
Bydliště: Kaplice
člen ČBA: ano

Re: Jilm Lukáš

Příspěvekod Dan Pánek » 26 dub 2017, 21:18

Nazdar Davide, za mě celkově spíš dobrý. Pokusím se svůj postoj vysvětlit na výhradách, které tu zazněly. Je ale náročné být stručný a dostatečně výstižný, i pro tohle už na fórum moc nepíšu. Škoda že tu tahle debata nebyla rozjetá před Starákem, mohli jsme to probrat tam. Je vidět, že i pro ty sleziny je funkční fórum dobré.

Názor: Osm let zbytečné práce na materiálu, který je všude a dá se za pár minut kopnout
- kopání je super věc. David to určitě zná, kope toho dost. Nicméně i bonsai vypěstovaná od nuly má pro řadu lidí kouzlo. Udělat pěkný strom z dobrého, více či méně z přírody hotového materiálu někdy vůbec není těžké a působí to skvěle, můžeme přírodní krásu podtrhnout a obdivovat. Ale mně se líbi i hledání cesty, jak větší díl vytvořit s přírodou již společně (a moc jí to nezkazit).

Názor: tohle se dá z řízku vypěstovat za polovinu času
- skoro souhlas. Co se týče kmene ano. Co se týče kořenů, nejsem si úplně jistý, jilm je ve volné trochu prevít a myslím že utíká jen pár kořeny. Jak dlouho bude David ještě nechávat kmen sílit? Já nevím. Pokud déle, může se mu počáteční vklad i vrátit. Druhá věc, vy víte jak velký začátečník byl David třeba první tři roky? Já první tři roky pěstoval kytky tak, že prakticky nerostly. Ale určitě se zatím naučil spoustu věcí, i prakticky.

Názor: Dlátko nemělo být
- no, zkusil sis to. Když to teď necháš narůst výrazně víc, nemusí to zas tak vadit. Jestli jsem to pochopil správně, vrátils to do volné, takže asi chceš nechat sílit dál.

Názor: Větve se mají větvit hned u kmene, tahoun má být jeden
- to záleží na záměru. Já si nemyslím, že je to už ve fázi budování koruny. Jsme z Davidem mladý kluci :-) Když už bych to pěstoval od řízku, směroval bych to k něčemu většímu. Věnoval bych pozornost tomu, co chceš zhruba docílit. Pokud máš místo, viděl bych to minimálně na čtyři tahouny, nebo taky osm. S kostrou větví bych začínal až mnohem později.
Dan Pánek
 
Příspěvky: 401
Registrován: 04 úno 2009, 15:04
člen ČBA: ano

Re: Jilm Lukáš

Příspěvekod David Kolis » 28 dub 2017, 21:21

Přátelé a kamarádi,
mooooc velkou radost z toho nemám :oops: , ale stejně děkuji za komentáře. S tím přesazováním máte bohužel pravdu. Jenomže já si nemůžu pomoct, jak přichází jaro hned to na mě jde a nemůžu to zastavit :roll: A teď ke stromku. Snažím se o stromek okolo cca 15cm, který má postupnou konicitu, bez velkých ran a jizev po sesazování. Tahoun proto nenechávám tolik zesílit, přesazuju častěji a razantně řežu kořeny (u těchto mladých kousků), protože u hotového a hezkého stromu bych měl strach že odejde. A tento jilm hnojím pouze cereritem. To jsou asi hlavní důvody proč stromek takhle vypadá :( .
Mimo
8 nebo 20 let - jsme mladíci a máme spoustu času. Mám více takového matroše ze semínek a z řízků. Na výstavu se s tím nechystám, ale máš pravdu mohlo by to být někde jinde. Hlavně mi jde o to, aby se na jaře stromek probudil, vykvetl a na podzim pěkně vybarvil.
Martin C
Taky mám kousky po 4 letech takto silné, ale jak jsem psal o tom sesazování, přechodech a ranách po řezu.
Martin I
Když jsi bydlel ve Vinoři byl jsem vzdálenější soused. A bohužel jsem tuto výhodu nestihl využít. Kmen jsem takto rozšiřoval poprvé a zatím to vypadá docela dobře, jen aby to pořádně zavalilo. Kořeny jak jsem psal a na svou chabou obranu musím říct, že při posledním přesazení to nevypadalo zle( stejná síla, rozložení i počet kořenů). U větve jen hlídám sílu, aby mi to moc neztloustlo,neuteklo a myslel jsem že to stejně střihnu na cca 1cm čípek a začnu větvit.
Snad je to srozumitelné, ale jak psal Dan je to na delší vysvětlování.

Ještě pro nové greenhorňáky- nepokoušejte se mé metody napodobovat, ani praktikovat. Pravděpodobně by to skončilo velkou katastrofou.
A toto je vše co k dané věci mohu uvést.
Mějte se fajně.
David Kolis
 
Příspěvky: 757
Registrován: 17 bře 2016, 14:13

Předchozí

Zpět na Javor, Jilm, Topol (Acer, Ulmus, Populus)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron