Krádež Borovice Venci Stropka

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Mildaprichy » 07 čer 2014, 05:41

Asi je to toto:
http://www.blanensko112.cz/clanek.php?i ... rubrika=12
Kdyžtak to přesuňte.
Uživatelský avatar
Mildaprichy
 
Příspěvky: 239
Registrován: 01 čer 2009, 18:49
Bydliště: Boskovice

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Jiří Svačina » 07 čer 2014, 10:04

To dle zdroje z té mé ínformace mělo být ukradeno jinde...... to je asi další případ ..... :blednu:
Jiří Svačina - www.bonsai.cz
Uživatelský avatar
Jiří Svačina
 
Příspěvky: 679
Registrován: 06 úno 2009, 19:44
Bydliště: Zastávka u Brna

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Martin Drábek » 07 čer 2014, 15:40

Tohle "hobby" začíná být v oblibě jak vidím :?. Nemyslím, že to bude stejný pachatel, který ukradl Vencovu borovici. Asi těch milovníků bonsají je více. Když strom vezme krutá zima, tak budiž, ale tohle...... no a frčí to všude http://minorubonsai.blogspot.cz/2014/06/stolen-june-2014.html
Uživatelský avatar
Martin Drábek
 
Příspěvky: 438
Registrován: 10 bře 2009, 21:52
Bydliště: Olomouc - Velký Týnec

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Luděk Urbanič » 11 čer 2014, 12:31

To co se děje - že se kradou bonsaje je samozřejmě špatná věc - ALE:
v případě Vencovy borovice se (bohužel) není co divit - je slavná - je včasopisech včetně zahrádkáře, a jestli se nepletu tak i na plakátu pro letošní výstavu čba

a možná to není zrovna Vencův případ, ale jak se ke svým "pokladům" chováme? - dáváme jim spoustu času a péče a pak je necháme na zahradě, nebo na dvoře na pospas zlodějům, zatímco televize a počítače, mnohdy s minimální hodnotou si chráníme alarmy a bezpečnostními dveřmi.

To, že se krade všechno co má alespoň nějakou cenu mně v dnešní době nějak nepřekvapuje - spíš nerozumím některým reakcím v této diskusi - například:

Honza Zatřepálek píše:Jsem v šoku. Tohle je vrchol absurdity. :cry:
Přiznám se že je smutné závidět Japoncům a Švýcarům Švédům Norům a jiným cizincům kultivovanost a charakter.
Nebát se a nekrást.


Opravdu si myslíš, že se krade jen u nás?
A co se týká oněch vyzdvihovaných vlastností:
kolik máme u nás Breiviků, co kultivovaně postříleli spoustu mladých lidí?
kolik máme u nás bank, které si charakterně ponechali peníze židů spálených v koncentrákách?

a jak víš, že ta borovice neskončila právě ve Švýcarsku?

ne - nedělám si nějaké iluze o národu Čechů a Moravanů - (ale to konec konců o lidstvu jako takovém), nechci se srovnávat se Švýcary či Nory natož s Japonci

chci jen říct, že na celém světě a v každém národě je spousta lidí, co tě bez výčitek připraví o tvůj majetek, což dokládá i odkaz od Martina Drábka






Stejně tak nerozumím onomu volání po sekání rukou
- opravdu byste chtěli žít v takové společnosti?
Jsou takové ve světě - jenže tam to u sekání rukou zlodějům nekončí - tam se taky sekají hlavy za to , že nevěříte v toho správného boha , nebo ukamenovávají mladé ženy neochotné si vzít za manžela vlastního bratra.
Všechno co děláš stromům, děláš sobě.
Luděk Urbanič
 
Příspěvky: 213
Registrován: 02 led 2011, 19:13

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Honza Zatřepálek » 12 čer 2014, 16:21

Luďku v případě všech ukradených bonsají je čemu se divit! :o Protože normální je nekrást !!! Není to moje není to na mé zahradě nešahám na to. To je u mne bez pardonu a hotovo!
Co se týká mnou zmíněných zemí. Mám ve Švýcarech příbuzné a ve Švédsku v Norsku a Japonsku známé.Takže jestli nerozumíš tomu rozdílu.Tak si vystav před domem na neoplocenou předzahrádku zapěstované stromy v miskách. Jako Sergé Clemense.
Nebo se tam jeď podívat?
To co se stalo bude mít na bonsajovou komunitu v Čechách a na Moravě určitě nějaký vliv.Problém je že pro zloděje jsme všichni jenom kavky které je třeba oškubat.
Možná budeme pěstovat své stromky v klecích jako pro šelmy, zahrady budeme mít prošpikované kamerami a provázet jimi pouze jenom dobré známé a ploty nejlépe z betonu minimálně 2,5m lepší rovnou 3m? Na výstavu nedávat nic co by se mohlo někomu líbit?
Tak to je přesně ta atmosféra strachu která se mi nelíbí.Nejsem hold Radovan Krejčíř.Já mám rád se sousedem společnou branku a nevadí mi když se zastaví na pokec nebo když potřebuje pomoci a opačně.Nepěstuji stromky jenom pro sebe ale jsem rád když se líbí i někomu jinému.
Začít pěstovat bonsaje může každý ale být bonsaistou to není pro každého.Je hodně lidí kterým se bonsaje líbí ale sami je nepěstují. Já doufám že všichni budeme mít i v budoucnu možnost vidět krásné stromky v miskách. A že bonsajové umění najde korektní cestu i přes záplavu krádeží.
Tvoje bonsai-to jsi ty.
Uživatelský avatar
Honza Zatřepálek
 
Příspěvky: 1433
Registrován: 02 úno 2009, 13:40
Bydliště: Neratovice
člen ČBA: ano

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod pájaombre » 12 čer 2014, 19:48

Honzo :clap: :clap: :clap: naprostý souhlas!
pájaombre
 
Příspěvky: 611
Registrován: 29 črc 2010, 10:13

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Dan Pánek » 13 čer 2014, 00:21

Zvláštní, že máte podobné moto a tak rozdílný postoj k věci :-).

Samozřejmě je potřeba být realista - krade se cokoli a nejen u nás. Tentokrát ale s většinou Luďkova příspěvku nesouhlasím. A i když snad Honzovy postoje někdy mohou působit poněkud naivně či idealisticky, není ostuda chovat se slušně a očekávat to i od ostatních.

A mimochodem, v Norsku mají jen o jednoho vyšinutého Breivika víc než u nás, to není zas tak o moc...
Dan Pánek
 
Příspěvky: 401
Registrován: 04 úno 2009, 15:04
člen ČBA: ano

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Luděk Urbanič » 14 čer 2014, 22:19

Ideály jsou pěkná věc - sám se považuju za člověka, co se jimi řídí, ale na druhou stranu jsem si vědom, že po světě chodí i ti druzí a snažím se stát nohama na zemi. I tak už jsem v životě o ledacos přišel.

Ale nenutí mně to žehrat nad mentalitou našeho národa (nebo se snad za něj stydět) a závidět jiným - ono je jednodušší nekrást v bohaté společnosti, kde všichni mají dostatek.

Neznám sice nikoho ve Švýcarsku, ani jsem tam nikdy nebyl - za to čtu noviny, sleduju zprávy, dívám se na internetu i jinam než na zdejší fórum a tak se dozvím třeba i to ,že ani v tom Švýcarsku a Norsku už to není co bývalo. A jestli Serge Clemence vystavuje své bonsaje v předzahrádce a nejsou - li to zrovna dvoumetrákoví macci vyžadující k odvozu náklaďák s rukou - tak se možná jednoho rána bude divit, stejně jako se divili ve švýcarskémLangethalu.

Podívejte se třeba tady, nebo tady - a to je zpráva z roku 2008

Mimochodem ti slušní u nás stále ještě tvoří drtivou většinu, stejně jako ve většině civilizovaného světa a já osobně mám spoustu dobrých zkušeností. Mnohokrát mi pomohli, nebo mně mile překvapili i lidé kteří mně vůbec neznali - o známých nemluvě. A snažím se chovat jak to jde také tak, protože věřím, že dobrý skutek (stejně jako špatný) se několikanásobně vrátí .

Ale přesto přese všechno se snažím být jako slavný Nick Ledvina "furt ve střehu".
Všechno co děláš stromům, děláš sobě.
Luděk Urbanič
 
Příspěvky: 213
Registrován: 02 led 2011, 19:13

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Petr Krásný » 18 zář 2014, 15:03

Zdravím všechny bonsajové příznivce a kamarády. Když jsem v Merklíně v květnu Vencovi Stropkovi projevil lítost, jako životní optimista jsem si ani nepomyslil, že to samé potkái mne, ač moje ukradené rostliny se kvalitou ani hodnotou nedají s těmi Stropkovými srovnat. Před měsícem mi někdo ukradl olivu na pokrouceném dřěvě a fíkus retusa 2o let starý vypěstovaný z řízku. Oliva byla v misce od Ládi Pravce. Policie dodnes na nic nepřišla, mě přešel vztek a odhodlání pořídit kamerový systém se pomaloučku vytrácelo. ( něco mi sice různé firmy nabídly, ale zdálo se mi to předražené) Dnes ráno mě můj optimismus přešel, když jsme přišli s Mírou Voháňkou mezi bonsaje a jeho upotala pozornost jednu rostlinu čínské ptačího zobu na střeše sousedovy kůlny.( nic moc, ani nebyl v misce) okamžitě jsem se podíval do míst ze kterých mi byly ukradeny bonsaje minule a bylo to jako rána palicí - zmizel mi pěkný čínský ptačí zob opět v misce od Ládi Pravce a skalník, který si zřejmě zloději spletli s pokojovkou. Je jasné že to si objednal někdo, kdo může mít pouze pokojovky. Přemýšlím jestli je někde někdo uvidí a napadá mě nějaké založení kartotéky ukradených bonsají i když co je v cizině asi nikdo neuvidí. Když jsem ráno mluvil s policisty, tak Ti takovou databázi nemají a prý by to bylo dobré i pro ně :naughty: Tak tož mějte se a já jdu hledat fotografie zmizelých bonsají abych jim je poslal. Až se mi je podaří řádně zmenšit, dám je i sem.
Petr Krásný
Petr Krásný
 
Příspěvky: 264
Registrován: 26 pro 2009, 15:08
člen ČBA: ano

Re: Krádež Borovice Venci Stropka

Příspěvekod Laďas » 18 zář 2014, 18:53

Hmmm,koukám,že musí být asi každý ve střehu... :(
Uživatelský avatar
Laďas
 
Příspěvky: 227
Registrován: 19 lis 2011, 18:09

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron