Stránka 1 z 3

Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009, 16:17
od Ladislav Kotál
Před 4 roky jsem dostal tuhle olivu, koupenou v supermarketu. Věděl jsem o ní jen, že není mrazuvzdorná. Proto jsem ji přesadil do oblíbeného substrátu( akadama+sanza 1:1) a jal se experimentovat. Po dva roky vždy vítězila oliva ( přes zimu úspěšně opadala,zaschla a dělala mě samou radost :mrgreen: .)Na jaře putovala na zahradu, kde se úspěšně zotavila a dělala, že se jí to líbí, rostla, rozvětvovala a čekala na zimu, aby mě opět přivodila mrtvičné stavy :mrgreen: . Až letos v zimě to vzdala a roste a rostla dobře,zřejmě tím, že jsem jí nedal zimní pokoj (snížení teploty), ale naopak, šla na jihozápadní okno,kde svítí slunce od 9,00 do večera,v obýváku s teplotou cca 23 stupňů,nad radiátor topení,ale na tác, kde byla po každé zálivce voda,která dělala vlhkost. Líbilo se to jí, i ostatním pokojovkám. Zatím je to zmetek, ale těší mě vítezství, proto já to nevzdám, uvidím co oliva :think:. Až se to naučím, pořídím si pořádnou, větší, hezčí, ale s jistotou, že ji nezamorduju :lol: :lol:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009, 17:19
od Milan Vohnout
Super Láďo, jen se rychle uč, mám pro ní takové pěkné místečko, tam se jí bude moc líbit.:twisted:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 19 zář 2009, 19:36
od Jarda Marek
Super zkušenosti s olivou :clap: pokojovky "nedělám" ale co kdyby ? Láďo super :clap:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009, 11:45
od Peter Petrik
pekna pekna :clap: :jedna:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009, 20:08
od Martin Drábek
Pěkný Láďo, tak teď nevím co s těma mojema Olivama :think: . Zkusím to jak říkáš a pak to u tebe budu kdyžtak reklamovat ;) .

Každopádně je přijatelnější varianta teplejší místečko než těch min. 5C. Kupodivu jsou mladší větve celkem průžné a dobře se tvarují jak jsem zjistil u tohoto kultivaru... u jiných je to už krapek náročnější.

M.

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009, 21:21
od Compel Lubomír
Olivovník je jednou z nejvhodnějších subtropických rostlin pro pěstování zde. Článek se nezabývá tím nejjednodušším způsobem. Olivovník snese celkem nemalý mráz, jde tedy pěstovat tak, že jej máte venku od řekněme března do vánoc (teploty by neměly jít pod -7-8°C) a měsíce mezi může být kdekoli, kde klidně přimrzává do daného minima. Jakékoli snahy o zimování v teple jsou zbytečně, když to jde jednodušeji. Jinak olivy jsou vesměs bohužel cizosprašné. Oliv pěstuji asi 5, všechno roubované či řízkované odrůdové rostliny. I při prostorových omezeních lze v jednom kontejneru pěstovat dvě rostliny různých odrůd. Pokud si chcete olivy užít, ignorujte rádoby výhodné nákupy oliv za stovku. Kupujte velké vyvinuté rostliny. Můžete si je jakkoli dotvarovat a zahubit je není jednoduché, takže přežijí i určité pěstitelské chyby. 2-3 metrové velké rostliny seženete třeba u p. Matějky (www.pawpaw.cz). Koupil jsem tam nějaké i sám, lepší v ČR nenajdete.
Podobně můžete postupovat i s granátovým jablkem, lokvátem (míšpule japonská) a dalšími druhy, ale to je na delší vyprávění.
Ať se Vám s pěstováním daří!!
Jsem hledal obrázky kde na olivách bylo asi 5 cm sněhu, nemůžu to najít, ale našel jsem toto,
Tak co ty nato Milane, Laďo, Martina a ostatní. To aby ste měli o čem přemýšlet. Čaj Luboš

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009, 21:34
od Milan Vohnout
Super Luboši, zase o něco víc o olivách. :clap:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 20 zář 2009, 22:07
od Martin Drábek
Teda chlapi.. já se moc nového nedozvěděl... to že -5C, možná -7C je max na olivy víme..

Kde zimovat olivy???
Viz tvá věta Luboši: Jakékoli snahy o zimování v teple jsou zbytečné, když to jde jednodušeji..

Copak u Vás nepřesahují zimní teploty -15C a někdy i více?? To oliva nepřežije!!! Připadá mi rozumější Láďova varianta.
Určitě jsou to velice houževnaté rotliny a velice vhodné na bonsaje ať už pro svou krásnou borku, velikost listu, přizpůsobivost a dlouhověkost.. proto je mám taky tak rád.

Nevím jaké vlastnosti mají roubované rostliny.. možná se to liší díky podnoži??

Martin

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009, 06:49
od Ladislav Kotál
Luboši, já jdu radši cestou olivy za 100.-, než zjistím co potřebuje, než olivy za xxx. Jen proto aby mi odešla. :oops: :oops:

Re: Oliva ze supermarketu.

PříspěvekNapsal: 21 zář 2009, 20:35
od Compel Lubomír
Pro Martina a Láďu. Chlapci, jak jsem psal, hledal jsem obrázky kde je na olivách 5 cm sněhu, neboť se na foru psalo o zimování oliv. Místo obrázků jsem našel tento článek tak jsem ho copnul a celej nezměněnej dal na forum k dobrýmu. Bylo to více méně určeno těm kteří ví , že oliva pochází ze subtropů a proto by ji raději zimoval v teple. Samo sebou,že to nebylo určeno pokročilým greenhornům jako jste vy dva co jste reagovali. Chtěl jsem jen ukázat, že ty olivy někdo dělá i na kšeft a má zkušenosti jak lze také zimovat. Nechtěl jsem chlapci milí ani nabádat ke koupi drahých a šlechtěných oliv. Já osobně bych hrozně rád vlastnil tkz. olivu českou. V jednej ulici u nás v Chomutově jich je celá alej, jenže žádnej výmladek a na hřížení asi pro mě dost daleko a na frekventovanej ulici, by asi na mě lidi poslali zřízence s kazajkou. Ale je hezký, že jste promptně zareagovali. Odborník se halt pozná. Zatím čaj Luboš