Stránka 1 z 3

Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 02:44
od Josef Malimánek
Zdravím. V posledním čísle slovenského časopisu Bonsai živé umenie (č.7) je obsáhlý článek japonského autora o zkušenostech s použitím D-glukózy na rostliny. Popisuje proč a jak příznivě působí použití glukózy na růst a celkovou vitalitu rostliny. Předností je především rychlost účinku. Příslušně naředěná glukóza lze použít na list i jako zálivka. A v tom naředění je problém. Autor uvádí, že roztok zakoupený v lékárně (zřejmě japonské) je nejvhodnější naředit vodou v poměru 1:8. Při vyšších koncentracích by mohlo dojít k poškození rostliny. V lékárně (u nás) jsem se dozvěděl, že k dostání je jen D-glukóza v prášku (pod označením Glukopor). Ona v článku uváděná kapalina je asi fyziologický roztok, používaný v nemocnicích. Netuším, jak lze získat.
Vše bylo pro mně zcela nová informace, tak bych se chtěl zeptat, zda máte někdo zkušenost s používáním cukrů pro výživu rostlin. Případně jak namíchat koncentrát z práškové glukózy (V tom spoléhám především na Jarka S. :think:).

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 10:19
od bonsai4
.....niečo podobné som čítal na internete :think: tam dávkovali 1 gram MED-u na 1 L vody....neskúšal som to :D možno je to blbosť ale to iba tak pre informáciu :D

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 10:43
od Jarek Servus
Nemáš někde bližší údaje o koncentraci roztoku? Může být 5ti, 10ti nebo 20ti procentní. Odhaduji, že použil 10ti procentní, po zředění vyšla 1.25%ni koncentrace. V téhle koncentraci ho připravíš přímo na zálivku tak, že 12,5g Glukopuru (přibližně 1 polévková lžíce) rozpustíš v 1 litru vody. Pokud použili 5ti procentní roztok, potom stačí 2 rovné kávové lžičky na 1 litr.
Roztoky glukozy na infuse, nebo injekce jsou u nás na lékařský předpis a je zbytečné je shánět; Glukopurem je nahradíš. Pokud by to byl 1 gram medu na litr, tak bys musel zředit tenhle roztok ještě 20x, což mi připadá nesmyslné. (Možna 1 gram medu na 1 dcl vody)

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 14:43
od Vláďa Boudný
Sakra, to jsou věci.
Mléko s volskou krví a extrakt z netopířích jatýrek jte taky nikdo ještě nezkoušel? :roll:

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 17:03
od Robert Černý
Vláďa Boudný píše:Sakra, to jsou věci.
Mléko s volskou krví a extrakt z netopířích jatýrek jte taky nikdo ještě nezkoušel? :roll:


:clap: :mrgreen: :lol: :clap: :mrgreen: :lol:




Určitě zajímavý příspěvek, ale myslím, že pro mě postačí dobrý substrát, kvalitní hnojivo atd.....

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 10 bře 2011, 19:19
od Martin Iša
Já jsem jenom zvědavej, kam až toto téma dospěje. ;) :P :) :lol: Ale jo, pokud to někomu udělá radost, proč ne.Ale předem upozorňuju, že bůček radši sežeru sám :mrgreen: No, Badíčkovi drobet nechám no. :)

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 11 bře 2011, 01:00
od Josef Malimánek
to Jarek: Dík. Bohužel, znovu jsem prošel celý článek, ale o koncentraci výchozího roztoku není ani zmínka. Zřejmě se skutečně jedná o infuzi. Přikládám foto baňky s roztokem z článku, včetně detailu specifikace. Třeba Tvé oko odborníka vyčte víc. Mně nepomohla ani lupa. Vzhledem k tomu, že autor upozorňuje na nebezpečí poškození při vyšších koncentracích a doporučuje nejprve odzkoušet, budu pro začátek předpokládat, že výchozí koncentrát je pětiprocentní.
to ostatní: Jó, já to beru, sranda musí bejt... :lol: Trochu jsem podobnou reakci čekal. Ale věřte, že vám nechci vaše oblíbené mlsky jako bůček, mléko s čísi krví apod. nahrazovat něčím jiným nebo dokonce ošklivit. :x :mrgreen: Jen si myslím, že toto téma nemá nic společného se šamanstvím či podobnými praktikami. Nechci poučovat, protože si jistě ještě ze základky pamatujeme co je fotosyntéza: zjednodušeně - rostlina získává z ovzduší oxid uhličitý a spolu s vodou z půdy (za přispění slunečního záření) vytváří jako jeden z produktů fotosyntézy jednoduchý cukr - glukózu. Ta představuje v těle rostliny zásobu energie.
Tedy když rostlině dodáme glukózu ve formě postřiku na list nebo zálivkou, předběhneme proces přirozené tvorby glukózy rostlinou. Rostlina jí může snadno přímo vstřebat, protože glukóza je pro rostliny úplně přirozený produkt. Takže po uvědomění si těchto skutečností, se použití glukózy nejeví jako tak velký nesmysl nebo alchymistický pokus naslepo.

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 11 bře 2011, 02:19
od Míra Z
Martin Iša píše:Já jsem jenom zvědavej, kam až toto téma dospěje. ;) :P :) :lol: Ale jo, pokud to někomu udělá radost, proč ne.Ale předem upozorňuju, že bůček radši sežeru sám :mrgreen: No, Badíčkovi drobet nechám no. :)


:D NO!Já ti povím kam.To mi připomíná že jsem zkoušel jednoho "kuchaře" jak se dělá česká gulášovka? "Kolega"ze sebe vykoktal něco děsivého!Že tam patří majoránka,česnek,paprika,brambor ani netušil,zato by do ní dal drcené rajčata,oregano a zahustil by jí mlékem smíchaným s moukou!Opravdu masakr... :( :shock:

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 11 bře 2011, 09:39
od Lukáš Sirotný
Chtěl bych dodat, že už před lety mi o použití glukózy říkali bonsajisté z Mallorky - podporují jí růst borovic a jalovců, které v subtropickém klimatu lehce strádají. Bavili jsme se tudíž o použití převážně pro jehličnany, které mohou glukózu vstřebávat "po celý rok", u listnáčů se dá použít asi "jen" v olistění.

Re: Použití glukózy

PříspěvekNapsal: 11 bře 2011, 23:20
od Jarek Servus
Děkuju za obrázek, ale kanji ani hiragamu nepřečtu, a údaje na boku nerozeznám.