Stránka 1 z 2

Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 29 dub 2009, 20:52
od Martin Iša
Chtěl jsem to nechat až po sezoně, ale to bych taky na to mohl zapomenout. :) Dost důležitá činnost, v mediích málo publikována.Broušení kleští, nůžek.Myslím, že ne zrovna jednoduchá záležitost,ale na které dost záleží.Tuto činnost, dělám většinou v zimě, v období klidu a plánování.A jak jste na tom vy?Brousíte si samy, nebo si je necháváte brousit.

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 29 dub 2009, 21:11
od Ladislav Kotál
Martine, broušení a údržba nářadí musí probíhat celou sezonu.Jen ostré nůžky a kleště dokáží stromku neublížit a neožužlat konce větví a tím zabránit případné infekci.Druhý rok používám vyobrazený brousek,kde na jedné straně je ostrá titanová destička a na druhé straně jemný brousek.Občas stačí destičkou přejet ostří a "ostrouhnout" břit a přejet brouskem k začištění. Tuším že Milan Karpíšek používá naši klasickou POLDI-RADEKO ocel se stejným účinkem.Rovněž občasné očištění benzinem nebo lihem od smoly a mízy dokáže s nářadím divy. :jedna:

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 29 dub 2009, 21:17
od Milan Vohnout
Martine, velice dobré téma, taky mě to zajímá. Ještě bych přidal, jestli Martin dovolí, čím je čistíte a ošetřujete. Já si nářadí sám brousím nebo spíš přibrušuji ale ne na nějaké brusce ale na brousku.

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 29 dub 2009, 21:28
od Martin Iša
Ano, obtahuji taky pořád, ale v zimě udělám vždycky generálku. ;) Já používám gumová tělíska různé tvrdosti se zrnivem upnuté do Proxona.A jako ty, líh na čištění a kousek jemné brusné vaty.A též promažu čep. :) Ještě jeden postřeh, možná že to někteří nevědí.U konkávek, čelních i kombinovaných by se neměly břity vžádném případě přímo dotýkat.Jeden břit je lehce podsunutý pod druhý.

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 30 dub 2009, 12:15
od Jarda Marek
K tomu obtahování, obtahuji též radecem a je to skvělé, po práci nástroje vemu lihem a poté mam trochu rostlinného oleje a jemně všechno nářadí přejedu. No a k hlavnímu broušení je to trochu alchymie ale baví mě to.
Ostření:
Nůžky dláta a rydla by měli mít vybroušen úhel břitu zhruba na 24 (±1)o
Broušením na obvodu kotouče brusky, vzniká na hřbetu ostří žlábek, který usnadňuje doostření a obtahování tkzv. broušení do duta. (otáčky brusu by neměli být větší než 1450ot/min)
Při broušení samozřejmě nůžky chladíme ve vodě. Vše se dělá v klidu netlačit jen zlehka trochu to trvá ale ten výsledek.
Obtažení ostří:
Nejdříve na co nejjemnějším kameni, který navlhčíme (honovacím) olejem, kruhovými pohyby vytvoříme na hřbetu nástroje fazetku širokou asi 1 mm . Obtahování ukončíme po odpadnutí jehly vzniklé při ostření.
Lapování:
Lapování ostří dokončuji zelenou leštící pastou a filcovým kotoučem.
Při obtahování pozor nesmí se poškodit tvar ostří !!!!

No snad z toho něco pochopíte jestli ne tak se ptejte. :oops:

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2009, 00:43
od Míra Z
Mno Jardo popsal jsi to hezky ale než to budu zkoušet tak bych to chtěl od někoho vidět jinak bych mohl rovnou koupit nové nádobíčko :D

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2009, 18:27
od Jarda Marek
Po neděli sem šoupnu fotky, musím je udělat :oops: .

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 01 kvě 2009, 22:26
od Míra Z
Díky :D

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 30 led 2012, 14:08
od Míla Zítek
Ahoj, tak po delší pauze opět broušení. Kudly mi jdou výtečně, ne že bych se chlubi ;) l, ale s kleštičkami si nevím rady... :oops: Že jsou břity mimo, je jasné, ale! Brousit svrchu či zespod? Tedy z vnitřku břitu? Při vrchním broušení se mi zdá, že by břit rychle ubýval, až by nedostřihoval.
Tak moudřejší, prosím, poradíte?

Re: Broušení a údržba nářadí

PříspěvekNapsal: 24 úno 2012, 19:00
od Milan.Hupak
Jarda Marek píše:Po neděli sem šoupnu fotky, musím je udělat :oops: .


Jardo kdepak jsou ty slíbené fotky? ;) Docela by mě to zajímalo. Ale ukázaná v Merklíně bude asi nejlepší. :o :o :o