Dávám odkaz na kvality nožířských ocelí,
http://www.obchod-lovec.cz/e-shop/blog/ ... y-nuz.html
no myslím pokud se kvality týče je tam toho dost a dobře vysvětlené.
Martin Iša píše:To Danius:Samozřejmě máš pravdu, co se týká kvality klíčů.Ale i kvalitní klíče jsou tepelně zpracovány ohledně namáhání.To znamená,že čelist je zakalená "na pevnost", popřípadě povrch čelistí je cementován proti otěru.Pilníky jsou samozřejmě kalené celé a vrchní vrstva je cementovaná.Protože kdyby nebyly kalené, snadno je ohneš.Takto je kolikrát i přerazíš.V žádném případě tě tady nechci nějak schazovat, určitě ti to dalo dost práce.Jen ti chci a ostatním poradit, aby se vyvarovali zbytečných chyb.Protože se tady jedná o opracování mrtvého dřeva, měla by tomu odpovídat i kvalita nástrojů.Ta nám ulehčí přeci práci. Všeobecně lepší řezné vlastnosti má ocel uhlíková než nerezová.Tvrdost neznamená kvalitu?Tomu nerozumím.Nástroj musí být ostrý, a taky nějakou dobu vydržet, než se otupí.Naše nástroje se vlastně moc neliší od řezbářských dlát.Nástrojová ocel 19 312, 19 191....a zakalená jen řezná část na nějakých 60 -63 Hrc.Kdežto nože se kalí na 57-59Hrc.Nechci tu dělat nějakého chytráka, ale vždycky tvrdím, pokud chci něco dělat, musím mít kvalitní cajk.A pokud si Daniusi s cajkem spokojený, vyhovuje ti, tak to je jen dobře.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků