od Jiří Vondruš » 13 bře 2009, 08:51
Mám takový pocit, že jsem někde dávno četl, že ta odříznutá část by neměla být ponořená ve vodě, ale ve sklenici by voda měla být níž, než je řez ... Už si toho taky moc nepamatuji.
Měl jsem několik ananasů takto vypěstovaných a vykvetly a uzrály a byly vynikající. Rostlina údajně po odkvětu zaniká, možná, že z boku vyrazí nový výhon.
Ještě mi matně vzpomínám, že kvete nejdříve po třech letech, a to se musí ke květu donutit. Do středové růžice se nalévalo trochu vody ( nesmí jí tam být moc, jinak zahnívá - je to z rodu (nebo čeledi?) broméliovitých) s rozpuštěným karbidem vápníku.
Pokud zalovíme v paměti ze školních let, tak rozpouštěním karbidu vápníku ve vodě se uvolňuje acetylén - C2H2. Tak jsem to zkusil obráceně, i když to asi nebude to pravé ořechové: do láhve s vodou, stačí i igelitový pytlík, se z autogenní svařovací soupravy pustí trochu acetylénu a nechá probublat, aby se dostal do vody. Jak to má být silné, to nevím, raději méně a častěji. A tento "roztok" jsem lil do středové růžice - tím jsem ananas donutil ke květu.
Budu pátrat, kde mám fotky - to budou určitě klasické na papíru! Hodně zdaru. Jinak je rostlina pěkný prevít: má na konci listů pěkné ostny a ty trhaly záclony, takže si dovedete představit, co na to manželka! Ale na druhou stranu zralý ananas ( údajně to není plod, ale semeník ) nádherně vypadá a voní a je ještě chutnější. Uf - jako spisovatel ...
Když se odstraní spodní listy ze skrojku ( nesmí tam zůstat žádný zbytek měkké dužiny! )až téměř k vrcholu, tak se objeví něco jako hlíza mečíku zbavená šlupek a z ní by měly vylézat bílé kořeny - jako když lezou červy z povrchu ...
U některých druhů ananasu na dobrém slunci zabarvují konce a okraje listů až do růžova či do červena.
Naposledy upravil
Jiří Vondruš dne 13 bře 2009, 10:47, celkově upraveno 1
Jirka