Tmavej kmen

Tmavej kmen

Příspěvekod KOSTA13 » 14 říj 2013, 23:27

Ahoj, chci se zeptat. U vsech fikusu mam asi 5cm od zeminy tmavej kmen. Jako by byl porad mokrej. Chci se zeptat zda to je zalivkou nebo cim to je? A zda to fikusum nejak neskodi? Predem dekuju za odpoved a za rady :jedna:
KOSTA13
 
Příspěvky: 80
Registrován: 28 srp 2010, 21:07

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod Jarek Servus » 15 říj 2013, 20:24

Nejspíš je to zálivkou, sáhni si jestli není přemokřený. To by vlhkost ze substrátu mohla stoupat v kůře navrch, zvlášť, jestli je pórovitější.
Jarek
Nemusí pršet, stačí když leje
jpms@volny.cz
http://www.bkhana.cz/.
Uživatelský avatar
Jarek Servus
 
Příspěvky: 2590
Registrován: 19 čer 2009, 21:23
Bydliště: Drahanská vysočina
člen ČBA: ne

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod KOSTA13 » 15 říj 2013, 23:42

Takto mam ty fikusi asi dva mesice a to at jsou cerstve zalite nebo 2 dny vyschle. Nemuze to byt vysokou vzdusnou vlhkosti? Nemuze to nejak fikusum ublizit? Vetsinu jich mam v substratu pro bonsaje od agro a vrsek zahrnuty akadamou a nektere mam i v samotnem keramzitu. Nevim co s tim a mam strach aby mi vsechny neuhnily. Dekuju za pomoc
KOSTA13
 
Příspěvky: 80
Registrován: 28 srp 2010, 21:07

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod Peter Petrik » 16 říj 2013, 11:23

Agro je nanič!!! Spodok stvrdne a len slabo prepúšťa vodu. Ináč nechápem zmysel tej akadamy na vrchu agra :?: Predať do čistej akadamy alebo akadamy zmiešanej so zeolitom alebo do niečoho priepustného ale hlavne daj preč to ,,agro,,. Držím palce
Kus tvrdej práce a za hrsť trpezlivosti je recept na úspech.
Uživatelský avatar
Peter Petrik
 
Příspěvky: 996
Registrován: 03 čer 2009, 15:55
Bydliště: Veľký Folkmár (Slovensko)

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod KOSTA13 » 16 říj 2013, 16:35

Je to asi me sic co sem je presazoval. Akadamu na vrchu mam abych zjistil zda je substrat ci mokry. A osvedcilo se tu nekomu pestovat fikusi v teramolu?
KOSTA13
 
Příspěvky: 80
Registrován: 28 srp 2010, 21:07

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod Peter Petrik » 16 říj 2013, 17:12

KOSTA13 neviem v čom si ich pestoval ale dať akadamu na vrch nemá zmysel ak si mal na spodku iný substrát. akadama na vrchu ti rýchlo preschne a ak si mal dole niečo menej priepustné tak substrát dole bol ešte mokrý keď si zalieval podľa akadamy. Potom môže dochádzať k uhnívaniu koreňov.
Kus tvrdej práce a za hrsť trpezlivosti je recept na úspech.
Uživatelský avatar
Peter Petrik
 
Příspěvky: 996
Registrován: 03 čer 2009, 15:55
Bydliště: Veľký Folkmár (Slovensko)

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod vopat » 16 říj 2013, 17:28

Ahoj, zkus ty mokré kmeny nafotit. Také by to mohla být vysrážená sůl ze zálivkové vody a hnojení, která ráda drží vlhko. Ta ale nebývá tmavá, spíš je světlá. Peter má s tím substrátem pravdu. Sice se dají fíkusy v substrátu od Agra pěstovat, ale není to nic moc. Ještě když, tak ne v miskách, ale v normálním květináči. Pokud ti substrát v misce přeschne, máš problém ho namočit a pokud mají stromky málo kořenů, hrozí jejich hnití. Ta akadama na povrchu je opravdu jen dekorace, ale jiný efekt to nemá. I pokud oschne, tak substrát pod ní pořád zůstává dost vlhký a můžeš stromky ulít.
Vláďa Vopat
Uživatelský avatar
vopat
 
Příspěvky: 371
Registrován: 08 zář 2009, 22:33
Bydliště: Ústí nad Labem
člen ČBA: ano

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod Compel Lubomír » 16 říj 2013, 21:53

Kluci mají pravdu, pokud se o fikusy budeš takhle pěkně starat, jara se nedožijou. Dej na jejich rady. Já osobně bych přesadil! Jen dávej pozor na teplotu substrátu do kterého budeš sázet. Nechej ho alespoň den ve stejné místnosti ať chytí stejnou teplotu jako původní substrát.
Fikus má rád nohy v teple. Zalívám vodou teplou i 40°C. Ať se daří.
777 207 657
lcvcar@seznam.cz
Čaj Luboš
Uživatelský avatar
Compel Lubomír
 
Příspěvky: 1027
Registrován: 26 črc 2009, 16:13
Bydliště: Velemín

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod KOSTA13 » 17 říj 2013, 17:22

Foto mi sem nejde vlozit je prilis velike a nevim jak ho sem jinak dat. Jinak mam asi 10 fikusu asi tak 2-3 roky. Na podzim nez se zacne topit tak schodi listy. Asi po tydnu co se zacne topit tak cely obrazi a rostou jak o zavod. Jinak spodek misek mam vysypane mramorovou drti a substrat je s ni od oka namichany. Akadamu mam na vrchu ze zjistim kdy substrat neni mokry ale pouze vlhy tak ze proschnuti akadami necham jeste 2-3dny na suchu pote zalevam. Ale jediny problem je to s tim kmenem vypada to jak kdy by to bylo mastny pac to ani neuschne a mam strach aby mi na to fikusi neuhnily nebo neco. :(
KOSTA13
 
Příspěvky: 80
Registrován: 28 srp 2010, 21:07

Re: Tmavej kmen

Příspěvekod Peter Petrik » 17 říj 2013, 18:45

viewtopic.php?f=30&t=416&sid=cf127b347eae3564a0676eb9ee2d5a2cn skus toto je tam navod od Jardu ako sa zmensujú obrazky. tiež sa v tom dajú obrazky upravovať. :jedna:
Kus tvrdej práce a za hrsť trpezlivosti je recept na úspech.
Uživatelský avatar
Peter Petrik
 
Příspěvky: 996
Registrován: 03 čer 2009, 15:55
Bydliště: Veľký Folkmár (Slovensko)

Další

Zpět na Ficus (Fíkus, Smokvoň)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron